Developing technology of cheese with high biological value

Authors

  • Irma Berulava Akaki Tsereteli State University Author
  • Lana Jvarsheishvili Akaki Tsereteli State University Author

Keywords:

cheese, carrot, bell pepper, organoleptic and physic-chemical indicators

Abstract

The usage and search for vegetable raw materials containing biologically active substances in food production is a promising direction, which gives an opportunity to increase the range of products with high biological value. In order to expand the range of functional dairy products, we have studied the chemical composition of vegetables common in western Georgia such as carrots and bell peppers. A new range of technology for the production of food additives and cheese were developed. The contents of vitamin C and Ca in vegetable-fortified cheese have been identified, It was established that the cheese with grated carrot has a high content of Ca (664.32 mg); As for the content of vitamin C, it increased by 25 mg% compared to the control in the case of the joint addition of bell pepper and carrot. Microbiological indicators of new products were also determined. It was figured out that they are within the norm.

References

ქარჩავა, მანანა და ირმა ბერულავა. 2013. რძისა და რძის პროდუქტების ანალიზის მეთოდები. მეთოდური მითითებები ლაბორატორიული სამუშაოების შესასრულებლად. ქუ¬თა¬ი¬სი: აკა¬კი წე¬რეთ¬ლის სა¬ხელ¬მწი-ფო უნი¬ვერ¬სი¬ტე¬ტის გა¬მომ¬ცემ¬ლო¬ბა.

ჯვარშეიშვილი, ლანა. 2021. ბოსტნეულის ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებებით გამდიდრებული ყველის ტექნოლოგიის შემუშავება. სამაგისტრო ნაშრომი სასურსათო ტექნოლოგიის მაგისტრის აკადემიური ხარისხის მოსაპოვებლად. აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი.

Johnson E.J. 2002. „The role of carotenoids in human health“ // Nutr. Clin. Care. vol.5. 2002.p.56-65.

Lawless, H.T., Heyman, H. 2010. Sensory evaluation of food. Springer Science+Business Media, LLC. 2010: 55–59.

Project Report ON Development of Carrot Powder Added Mozzarella Cheeses At Department of Nutrition and Food Engineering Daffodil International University. 2018. SUBMITTED BY Debasish Roy.

Донская, Г. А. 2007. Функциональные молочные продукты. Молочная промышленность. №3, 2007: 52 - 53.

Крусь, Г. Н. 2008. Технология молока и молочных продуктов. Москва: Колос.

Шель, И.А. 2016. Разработка сырных продуктов с растительными компонентами. Выпускная квалификационная работа. Челябинск.

Downloads

Published

2025-01-25

Issue

Section

Food science

How to Cite

Developing technology of cheese with high biological value . (2025). Bulletin of Akaki Tsereteli State University, 1(21), 39-54. https://moambe.journals.atsu.edu.ge/index.php/moambe/article/view/54

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.