საქართველოში მოშენებული მწყრის ხორცის ქიმიური შედგენილობის და ტექნოლოგიური თვისებების შესწავლა

ავტორები

  • დოდო თავდიდიშვილი აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი ავტორი
  • მანანა ფხაკაძე აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი ავტორი
  • თამთა ჯღამაძე აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი ავტორი

საკვანძო სიტყვები:

მწყრის ხორცი, ქიმიური შედგენილობა, სახორცე პროდუქტულობა, მორფოლოგიური შედგენილობა

ანოტაცია

შესწავლილია საქართველოში მოშენებული მწყრის ხორციქიმიური შედგენილობა, ენერგეტიკული ღირებულება,  ტექნოლოგიური და მორფოლოგიური მაჩვენებლები. დადგენილია, რომ გამოსაკვლევი ჯიშების მწყრის ხორცი გამოირჩევა  ცილების მაღალი შემცველობით,  ცხიმების ზომიერი რაოდენობით  და შედარებით დაბალი ენერგეტიკული ღირებულებით. განსაზღვრულია მწყრის ნაკლავის სახორცე პროდუქტიულობა, სხვადასხვა ანატომიური ნაწილის გამოსავლიანობა,    ცალკეული ქსოვილების შემცველობა   და   თანაფარდობა. გაანგარიშებულია ხორციანობის ინდექსი. ცხოველურ ცილებზე ადამიანის  დღიური მოთხოვნილების დაკმაყოფილების დონე მეტყველებს, რომ მწყრის ხორცი შეიძლება ჩაითვალოს ფუნქციურ პროდუქტად. მიღებული მონაცემების ერთობლიობა მეტყველებს მწყრის ხორცის გამოყენების მიზანშეწონილობაზე დიეტურ და სამკურნალო-პროფილაქტიკურ კვებაში.      

წყაროები

თავდიდიშვილი, დ., ფხაკაძე, მ., ჯღამაძე, თ. 2021. მწყრის ხორცის ფიზიკურ-ქიმიური თვისებების გამოკვლევა. სსმმ აკადემიის აკადემიკოსის, პროფესორ გურამ ტყემალაძის 80 წლის იუბილესადმი მიძღვნილი საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ინოვაციური კვლევის ასპექტები აგრარულ მეცნიერებებში“. შრომების კრებული, საგამომცემლო სახლი „ტექნიკური უნივერსიტეტი“ თბილისი. 2021: 100-103.

Khalifa, A. H., M.B. Omar, S.M. Hussein and H.E. Abdel- mbdy. 2016, Nutritional Value of Farmed and Wild Quail Meats. Volume 47, 6-1, 2016: 58-71.

Ioniţă, L., Elena Popescu-Micloşanu, Consuela Roibu, I. Custură, 2011. BIBLIOGRAPHICAL STUDY REGARDING. THE QUAILS’ MEAT QUALITY IN COMPARISON TO THE CHIKCEN AND DUCK MEAT. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi, Romania. 2011: 224-229.

Антипова, Л.В., Макаров, A.B. 2007. Химический состав, пищевая и биологическая ценность мяса перепелов. // Мясная индустрия. № 1, 2007: 55-57.

Антипова, Л. В., Глотова, И. А., Рогов, И. А. 2002. Методы исследования мяса и мясных продуктов. Москва.

Данилова, Л.В., Кучнов, П.В. 2014. Мясо перепелов для производства продуктов питания// Аграрная наука в XXI века: проблемы и перспективы. Саратов, 2014: 313-315.

Международный Форум по производству и использованию растительных, микробных и животных протеинов «ПротеинТек 2022» 2022. М. https://agri-news.ru/novosti/v-mire-sushchestvuet-defitsit-pishchevogo-belka/.

ჩამოტვირთვები

გამოქვეყნებული

2025-01-24

გამოცემა

სექცია

სურსათმცოდნეობა

როგორ უნდა ციტირება

საქართველოში მოშენებული მწყრის ხორცის ქიმიური შედგენილობის და ტექნოლოგიური თვისებების შესწავლა. (2025). აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტის მოამბე, 2 (22), 28-40. https://moambe.journals.atsu.edu.ge/index.php/moambe/article/view/32

ამ ავტორ(ებ)ის ყველაზე წაკითხვადი სტატიები

მსგავსი სტატიები

1-10 — 11

თქვენ ასევე შეგიძლიათ მსგავსი სტატიების გაფართოებული ძიების დაწყება ამ სტატიისათვის.