Investigation of the Chemical Composition and Technological Properties of the Meet of Quail Bred in Georgia

Authors

  • Dodo Tavdidishvili Akaki Tsereteli State University Author
  • Manana Pkhakadze Akaki Tsereteli State University Author
  • Tamta Jgamadze Akaki Tsereteli State University Author

Keywords:

quail meat, chemical composition, meat productivity, morphological composition

Abstract

The chemical composition, energy value, technological and morphological indicators of quail meat  in Georgia were studied. It was established that the quail meat of the studied breeds has a high protein content, a moderate amount of fat and a relatively low energy value. Meat productivity of quail carcass, yield of different anatomical parts, content and ratio of individual tissues were determined. The fleshiness index was calculated. The level of satisfying the daily human need for animal proteins shows that quail meat can be considered to be a functional product. The set of obtained data shows the expediency of using quail meat in dietary and therapeutic-prophylactic nutrition.

References

თავდიდიშვილი, დ., ფხაკაძე, მ., ჯღამაძე, თ. 2021. მწყრის ხორცის ფიზიკურ-ქიმიური თვისებების გამოკვლევა. სსმმ აკადემიის აკადემიკოსის, პროფესორ გურამ ტყემალაძის 80 წლის იუბილესადმი მიძღვნილი საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ინოვაციური კვლევის ასპექტები აგრარულ მეცნიერებებში“. შრომების კრებული, საგამომცემლო სახლი „ტექნიკური უნივერსიტეტი“ თბილისი. 2021: 100-103.

Khalifa, A. H., M.B. Omar, S.M. Hussein and H.E. Abdel- mbdy. 2016, Nutritional Value of Farmed and Wild Quail Meats. Volume 47, 6-1, 2016: 58-71.

Ioniţă, L., Elena Popescu-Micloşanu, Consuela Roibu, I. Custură, 2011. BIBLIOGRAPHICAL STUDY REGARDING. THE QUAILS’ MEAT QUALITY IN COMPARISON TO THE CHIKCEN AND DUCK MEAT. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi, Romania. 2011: 224-229.

Антипова, Л.В., Макаров, A.B. 2007. Химический состав, пищевая и биологическая ценность мяса перепелов. // Мясная индустрия. № 1, 2007: 55-57.

Антипова, Л. В., Глотова, И. А., Рогов, И. А. 2002. Методы исследования мяса и мясных продуктов. Москва.

Данилова, Л.В., Кучнов, П.В. 2014. Мясо перепелов для производства продуктов питания// Аграрная наука в XXI века: проблемы и перспективы. Саратов, 2014: 313-315.

Международный Форум по производству и использованию растительных, микробных и животных протеинов «ПротеинТек 2022» 2022. М. https://agri-news.ru/novosti/v-mire-sushchestvuet-defitsit-pishchevogo-belka/.

Downloads

Published

2025-01-24

Issue

Section

Food science

How to Cite

Investigation of the Chemical Composition and Technological Properties of the Meet of Quail Bred in Georgia. (2025). Bulletin of Akaki Tsereteli State University, 2 (22), 28-40. https://moambe.journals.atsu.edu.ge/index.php/moambe/article/view/32