პასტილის ახალი ასორტიმენტი ჩიას თესლის გამოყენებით

ავტორები

  • გულნარა ხეცურიანი აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი ავტორი
  • ირმა ბერულავა აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი ავტორი

DOI:

https://doi.org/10.52340/atsu.2025.1.25.04

საკვანძო სიტყვები:

ჩიას თესლი, პასტილა, ტექნოლოგიური რეგლამენტები, ორგანოლეპტიკური და ფიზიკურ-ქიმიური მაჩვენებლები

ანოტაცია

მსოფლიოს მასშტაბით მოსახლეობის რაოდენობის მნიშვნელოვანი  ზრდის, მათი  ცხოვრების ტემპის აჩქარებისა და მკვეთრად გაუარესებული გარემოს პირობების გამო, მნიშვნელოვნად შეიცვალა ადამიანის კვების სტრუქტურა. თანამედროვე საკვები პროდუქტების უმრავლესობა სამწუხაროდ გაჯერებულია ადამიანის ორგანიზმისთვის საფრთხის შემცველი  ქიმიკატებით.  მიმდინარე საუკუნის დასაწყისიდან  სულ უფრო მნიშვნელოვანი ყურადღება ექცევა ჯანსაღი და უსაფრთხო საკვები პროდუქტების წარმოებას, ცხიმისა და შაქრის ნაკლები შემცველობით, ასევე სინთეზური წარმოშობის ტექნოლოგიური დანამატების ბუნებრივით ჩანაცვლებას. დღეისათვის საკმაოდ დიდ დაინტერესებას იწვევს მცენარეული წარმოშობის დანამატები, რომლებიც შეიცავენ ვიტამინებს, მიკრო- და მაკროელემენტებს, უჯერ ცხიმმჟავებს, საკვებ ბოჭკოებს. ასეთი დანამატების გამოყენება საშუალებას იძლევა მივიღოთ ახალი პროდუქტები, რომლებსაც აქვთ მაღალი კვებითი ღირებულება, კარგი ორგანოლეპტიკური მაჩვენებლები და  შესაბამისი სამკურნალო-პროფილაქტიკური თვისებები. ამ თვალსაზრისით, მეტად აქტუალურია ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებებით  გამდიდრებული, ფუნქციური დანიშნულების პასტილის ტექნოლოგიის შემუშავება.  ამ მიზნით ჩვენს მიერ შერჩეული იქნა ჩიას თესლი. კვლევის შედეგებმა აჩვენა,  რომ საუკეთესო  ორგანოლეპტიკური და ფიზიურ-ქიმიური მაჩვენებლებით  ხასიათდება ნაწარმი, რომლის რეცეპტურაში  დავამატეთ ჩიას თესლი  ვაშლის პიურეს 6% -ის ოდენობით. 

წყაროები

ხეცურიანი, გ. 2022. საკონდიტრო ნაწარმის ტექნოლოგია. ნაწ. 1. შაქროვანი საკონდიტრო ნაწარმის ტექნოლოგია. ქუ¬თა¬ი¬სი, 2022.

ხეცურიანი, გ., ხუციძე, ც. 2022. შაქროვანი ნაწარმის ტექნოლოგია და ხარისხი. ლაბორატორიული სამუშაოების მეთოდური მითითებები. ქუ¬თა¬ი¬სი, 2022. „ჩია – მაიასა და აცტეკების ოქრო“. ჟურნალი ავერსი, N166(2019).

https://www.aversi.ge/ka/cnobari/2036/chia-maiasa-da-actekebis-oqro

ICO 67.180.10. Sugar and sugar products. Including molasses, sweets, sugar confectionary, honey, etc.

ISO 12824: 2016. Royal jelly - Specifications.

Shydakova-Kameniuka. O., Samokhvalova. O., Shkliaiev. O., Grevtseva. N. 2021. „Study of the effect of chia seeds (Salvia Hispanica L.) on structural-mechanical characteristics of a cream-blown paste for candies.“ BIO Web of Conferences 30, 01019 (2021). https://www.researchgate.net/publication/368016716_

Shydakova-Kameniuka, O., Shkliaiev, O., Samokhvalova, O., Artamonova, M. 2020. „Harnessing the technological potential of chia seeds in the technology of cream-whipped candy masses.“ Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2(11 (104)), 2020: 52-60.

Santos Fernandes, S., Myriam de las Mercedes Salas-Mellado. 2017. „Addition of chia seed mucilage for reduction of fat content in bread and cakes.“ Food Chemistry. Volume 227, 2017.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814617300869

Senna, C., Soares, L., Buranelo Egea, M., Santos Fernandes, S. 2024. The Techno-Functionality of Chia Seed and Its Fractions as Ingredients for Meat Analogs . 2024. https://www.mdpi.com/1420-3049/29/2/440

Romankiewicz, D., Hassoon, W. H., Cacak-Pietrzak, G., Sobczyk, M., Wirkowska-Wojdyіa, M., Cegliсska A., Dziki, D. 2017. „The Effect of Chia Seeds (Salvia hispanica L.) Addition on Quality and Nutritional Value of Wheat Bread.“ J. Food Qual., 2017 (2017), https://doi.org/10.1155/2017/7352631

Рецептуры на мармелад пастилу и зефир. 1974. Москва. Пищевая промышленность. 1974: 96-97.

გამოქვეყნებული

2025-06-30

გამოცემა

სექცია

აგრარული და ბიოლოგიური მეცნიერებანი

როგორ უნდა ციტირება

პასტილის ახალი ასორტიმენტი ჩიას თესლის გამოყენებით. (2025). აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტის მოამბე, 1 (25). https://doi.org/10.52340/atsu.2025.1.25.04

ამ ავტორ(ებ)ის ყველაზე წაკითხვადი სტატიები

მსგავსი სტატიები

1-10 — 20

თქვენ ასევე შეგიძლიათ მსგავსი სტატიების გაფართოებული ძიების დაწყება ამ სტატიისათვის.