გოგრის თესლის გამოყენების შესაძლებლობა ფუნქციური დანიშნულების მარციპანის კანფეტის წარმოებაში
საკვანძო სიტყვები:
გოგრის თესლი, მარციპანის კანფეტი, ფუნქციური დანიშნულება, ორგანოლეპტიკური და ფიზიკურ-ქიმიური მაჩვენებლებიანოტაცია
დღეისათვის საკმაოდ დიდ დაინტერესებას იწვევს ადგილობრივი მცენარეული წარმოშობის დანამატები, რომლებიც შეიცავენ ვიტამინებს, მიკრო- და მაკროელემენტებს, უჯერ ცხიმმჟავებს, საკვებ ბოჭკოებს. ასეთი დანამატების გამოყენება საშუალებას იძლევა მივიღოთ სამკურნალო- პროფილაქტიკური და ფუნქციური დანიშნულების ახალი პროდუქტები კარგი ორგანოლეპტიკური და ფიზიკურ-ქიმიური მაჩვენებლებით. ამ მიზნით ჩავატარეთ გამოკვლევები და დავადგინეთ ტექნოლოგიური პარამეტრები გოგრის თესლის დამატებით მარციპანის კანფეტის ნაწარმის მისაღებად. მიღებული შედეგებით დადასტურდა, რომ საკონტროლო რეცეპტურაში ნუშის მასის გოგრის ნედლი თესლის მასით შეცვლის ოპტიმალური ოდენობაა 30%. ჩვენს მიერ შემუშავებული ნაწარმი როგორც ორგანოლეპტიკური, ასევე ფიზიკურ-ქიმიური მაჩვენებლებით აკმაყოფილებდა ნაწარმზე არსებული სტანდარტის მოთხოვნებს.
წყაროები
ხეცურიანი გ. ხუციძე ც. 2022. შაქროვანი საკონდიტრო ნაწარმის ტექნოლოგია. ქუ¬თა¬ი¬სი. აწსუ.
Бочкарева Зенфира Альбертовна. 2013. «Использование семян тыквы и технологии начинок для вафельных изделий». ФГБОУ ВПО Пензенский государственный технологический университет. № 4. 2013: 93-103.
Власова К.В. 2011. Использование эмульгирующих свойств семян тыквы в технологии песочного полуфабриката. Автореферат диссертации по соисканию ученной степени кандидата технических наук. Орел.
ГОСТ 4570-2014. Конфеты. общие технические условия. Москва: Стандартинформ 2015.
Ерин И.В. 2011. «Сортовые особенности семенной и масличной продуктивности тыквы». Научный журнал КубГАУ, №72(08), 2011:18-28
Рецептуры на конфеты и ирис. 1971. М.: Пищевая промышленность.
Рядинская А.А., Ордина Н.Б., Мезинова К. В., Кощаев И.А., Захарова Д. А., Чуев С.А. 2020. Технологии Эффективной переработки тыквы. Монография. Издательские решения по лицензии Ridero.