ციცრის ხორცის გამოყენების მიზანშეწონილებაზე ჯანსაღი საკვების წარმოებაში
DOI:
https://doi.org/10.52340/atsu.2025.1.25.03საკვანძო სიტყვები:
ციცრის ხორცი, ნაკლავის გამოსავლიანობა, ფუნქციურ-ტექნოლოგიური თვისებები, ფიზიკურ-ქიმიური მახასიათებლებიანოტაცია
სტატიაში გაანალიზებულია მონაცემები საქართველოში ნაკლებად გავრცელებული ციცრის ხორცის ქიმიური შემადგენლობის და სასარგებლო თვისებების შესახებ, მათ შორის სხვა სახის ფრინველის ხორცთან შედარებით. შესწავლილია ციცრის ნაკლავის ორგანოლეპტიკური მაჩვენებლები. დაკვლის შედეგად მიღებული პროდუქტების ხვედრითი წილის განსაზღვრამ აჩვენა, რომ ციცარი გამოირჩევა ხორცის მაღალი გამოსავლიანობით. დადგენილია ციცრის ხორცის ფუნქციურ-ტექნოლოგიური და ფიზიკურ-ქიმიური თვისებები, რომლებიც მიუთითებს მის შესაბამისობაზე ხარისხოვანი ხორცისადმი წაყენებულ მოთხოვნებთან. მიღებული მონაცემები მეტყველებს ციცრის ხორცის გამოყენების მიზანშეწონილობაზე დიეტურ კვებაში და ჯანსაღი საკვები პროდუქტების წარმოებაში.
წყაროები
გიორგაძე, ა. 2015. ციცარი - ბიოლოგიური თავისებურებები, ჯიშები, მოვლა-შენახვა, კვერცხის ინკუბაცია, კვება, დაავადებები (რეკომენდაციები). თბილისი. სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემია. https://www.gaas.dsl.ge
ნაცვალაძე, კ. 31.08. 2024. ციცარი - ციცრის კვერცხის ინკუბაციის ორი რეჟიმი. https://agrokavkaz.ge › tsits...
ცაცაბაშვილი, დ. 2020. ციცარი: მოშენება, ინკუბაცია, გასტრონომიული თვისებები. http://fermeri.ge › articlespage
Batkowska, J., Drabik, K., Karwowska, M. at al. 2021. „Growth performance and meat quality of meat-type guinea fowl fed different commercial diets“. Archives Animal Breeding, 64(2):325-334. https://doi.org/10.5194/aab-64-325-2021
Musundire, MT., Halimani, TE., Chimonyo, M. 2017. „Physical and chemical properties of meat from scavenging chickens and helmeted guinea fowls in response to age and sex Brit.“ Poultry Sci., 58:390–396. https://doi.org/10.1080/00071668.2017.1313961
Rayan, GN., Mansour, A., Fathi, MM. 2022. „Comparative study of egg and meat quality of guinea fowl under different tropical regions: a review“. Brazilian Journal of Poultry Science. 24(04). 2022-1677. https://doi.org/10.1590/1806-9061-2022-1677
ГОСТ 31470-2012. 2013. Мясо птицы.субпродукты и полуфабрикаты из мяса птицы. Методы органолептических и физико-химических исследований. Москва Стандартинформ. 43с. https://docs.cntd.ru/document/1200096484
Кудряшов, Л. С., Кудряшова, О. А., Забиякин, В. А., Забиякина, Т. В. 2018. Пищевая и биологическая ценность мяса цесарок, содержащихся в малочисленной группе и условиях фермерского хозяйства. Вестник Марийского государственного университета; 4(1):15-23. https://www.elibrary.ru/item.asp?id=32785700
Полянских, С.В., Ковалев, Д.Ю., Пузина, Е.В., Браташ, И.В. 2010. Оценка качества мяса цесарок применительно к технологии продуктов функционального питания. Современные наукоемкие технологии. 3: 66-69. https://top-technologies.ru