საქართველოში მოშენებული მწყრის კვერცხის სამომხმარებლო თვისებები და ხარისხის ზოგიერთი მაჩვენებლის გამოკვლევა
DOI:
https://doi.org/10.52340/atsu.2024.23.01.06საკვანძო სიტყვები:
მწყრის კვერცხი, ხარისხის მაჩვენებლები, ოვოსკოპია, მორფოლოგიური შედგენილობაანოტაცია
განხილულია მწყრის კვერცხის კვებითი ღირებულება, ქიმიური შედგენილობა, გავლენა ადამიანის ორგანიზმზე, დიეტურ და სამკურნალო-პროფილაქტიკურ კვებაში ჩართვის მიზანშეწონილობა. შესწავლილია საქართველოში მოშენებული სხვადასხვა ჯიშის მწყრის კვერცხის ხარისხის ორგანოლეპტიკური მაჩვენებლები, გაანალიზებულია სხვადასხვა კლასის კვერცხის განმასხვავებელი ნიშნები. გამოკვლეულია კვერცხის მორფოლოგიული თვისებები, დადგენილია კვერცხის ცილის, კვერცხის გულის და ნაჭუჭის გამოსავლიანობა და ერთმანეთთან თანაფარდობა, კვერცხის ცილის და გულის pH და რეფრაქციის კოეფიციენტი, რაც სხვა მაჩვენებლებთან ერთობლიობაში მიუთითებს ყველა გამოსაკვლევი ჯიშის მწყრის კვერცხის მაღალ ხარისხზე და შეესაბამება მწყრის კვერცხისადმი წაყენებულ მოთხოვნებს.
წყაროები
თავდიდიშვილი, დოდო, მანანა ფხაკაძე, თამთა ჯღამაძე. 2023. „საქართველოში მოშენებული მწყერის ხორცის ქიმიური შედგენილობის და სტექნოლოგიური თვისებების შესწავლა. აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტის მოამბე. #2, 2023.
Đukić-Stojčić Mirjana, Milošević N., Perić L., Jajić I., Tolimir N. 2012. „Egg quality of Japanese quail in Serbia (Coturnix coturnix japonica).” Biotechnology in Animal Husbandry. 28(3), 2012:425-431. DOI:10.2298/BAH1203425D
Ekpo Kotchikpa Justin, Diantom Agoura Joseph, Glago Jean, Osseyi Elolo Germain, Dossou Joseph, Karou D. Simplice, 2021. Quail (Coturnix japonica) eggs composition, properties and processing for preservation: A review. International Journal of Agronomy and Agricultural (IJAAR) ISSN: 2223-7054. Vol. 19, No. 5, p. 60-73.
Lukanov, H., A. Genchev, P. Kolev. 2019. “EGG QUALITY TRAITS IN WG, GG AND GL JAPANESE QUAIL POPULATIONS H”. Trakia Sciences, No1, 2019: 49-55. doi:10.15547/tjs.2019.01.008.
Mostafa, A. Ali and Amany A. Abd El-Aziz. 2019. “A Comparative Study on Nutritional Value of Quail and Chicken Eggs”. Journal of Research in the Fields of Specific Education. Volume 5, No. 22. 2019: 39-56. DOI:10.21608/jedu.2019.73533
Tolik, D., E. Poławska at al. 2014. “Characteristics of egg parts, chemical composition and nutritive value of Japanese quail eggs-a review”. Folia biologica. Krakow. V.62, No.4, 2014: 287-292. DOI:10.3409/FB62_4.287
Tanasorn Tunsaringkarn, Wanna Tungjaroenchai, Wattasit Siriwong. 2013. „Quail egg benefits (Cortunix japonica) eggs“. Int. J. Sci. and Res. Volume 3, Issue 5, 2013: 1-8. ISSN 2250-3153.
Авдошина, О.М. [и др.]. 2015. Сравнительный анализ морфометрических и биохимических показателей перепелиных яиц // Успехи современной науки и образования. №5. 2015: 25 - 29.
Голубов, И.И., Ю.А. Молчанов. 2015. Расширение возможностей углубленной переработки яиц // Птицеводство, № 7, 2015: 49 – 51.
ГОСТ 31655 -2012. 2013. ЯЙЦА ПИЩЕВЫЕ (индюшиные, цесариные, перепелиные, страусиные). Технические условия. Москва: Стандартинформ.
Данилова, Л.В., Кучнов П.В. 2014. Мясо перепелов для производства продуктов питания // Аграрная наука в XXI века: проблемы и перспективы. Саратов. С. 313-315.
Соловьев, Н.А., Семенченко, С.В., 2018. Особенности ветеринарно-санитарно экспертизы продукции перепеловодства. Россия: Донской государственный аграрный университет.